I kväll var vi på vinprovning, maken och jag. Det blev en riktigt trevlig kväll, med många skratt, trevligt sällskap, gott vin och kanonbra guidning av min systersonson Pierre.
Vi är medlemmar i min systerdotter/systersvärsons slutna sällskap Dryckessällskapet:
Vi var 18 personer på vinprovningen
som hade temat "Italiens viner".
![]() |
Pierre Modari, Vår Vinsommelier |
Jag har varit på vinprovningar förrut, men inte tidigare varit med om en så duktig "kursledare" som Pierre Modari.
Har har bl a gått på Restaurangakademin i Stockholm och har titeln Vinsommelier.
Han var mycket duktig och pedagogisk och ledde oss kunnigt och på rätt nivå genom alla momenten i en vinprovning.
Vinets utseende.
Färgen - Intensiteten (hur gensomskinligt är vinet).
Sedan kommer andra delen;
Doften.
Ålder (hur gammalt lukta vinet): - Ungt - Viss ålder - Moget
Intensitet (hur intensivt doftar vinet) - Låg - Medel - Hög
Aromer - Vilka dofter känner du? (Man kan aldrig ha fel!
Sötma: Torrt - Halvsött - Sött
Syra: Låg - Medel - Hög
Tannin
(Bästka/strävhet): Lite - Medel - Mycket
Alkohol: Klen - Lagom - Eldig
Aromer: Vilka smaker känner du?
Övrigt: Hur är vinets "tårar"? Dvs,
Hur snabbt rinner
vinet ner på glaset?
Vad tycker du själv
om vinet?
Min syster Sonja, min man Sven, Jag, min svåger Ingar
San Calisto från Abruzzo och gjort på Montepulciano druvan. Kostar 195 kr.
(Nr 92191)
Selezione Antonio Castagnedi från Vento och gjort på Corvina, Rondinella, Molinara druvorna. Kostar 249 kr (Nr 28002)
Ugolforte från Toscana och gjort på Brunello druvan. Kostar 297 kr. (Nr 92065)
Dragomis från Piemonte och gjort på Nebbiolo druvan. Kostar 425 kr. (Nr 90511)
Av dessa viner var det inte det dyraste som blev min favorit, utan nummer två, Selezione Antonio Castagnedi, men även det första vinet San Calisto var ett gott och prisvärt vin.
Det var verkligen en mycket trevlig kväll och lärorik vinprovning.
Tack Camilla, Roberto och inte minst Pierre för en trevlig kväll.
Avslutningsvis: Visst kan man njuta av ett glas gott vin, även om man försöker hålla vikten. Det vi lärt oss/diskuterat på Xtravaganza träffarna är att man ska njuta av det man stoppar i sig. Om man inte tycker att något är riktigt gott, varför ska man då äta/dricka det? Så är det med mat och så är det med drycker. Så om man ska dricka ett glas vin till maten, varför ska man då inte unna sig ett riktigt gott vin och inte ett massproducerat som man köper i Bag-in-Box?
Ha det bäst!
Ewa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar