Vi hade bjudit hem två par som vi känt i ungefär 30 år. Varje gång vi träffas är det som att det inte gått någon tid alls sedan sist. Så blev det i går också. Dessutom hade våra vänner träffats tidigare så det blev en hellyckad kväll. Så mycket prat, skratt och utbyte av åsikter och synpunkter. Alla pratade i munnen på varandra och ändå hörde och lyssnade man på vad de andra sade. Simultankapacitet!
Jag älskar att laga mat, när jag nu har tid att göra det. Jag älskar att komponera härliga menyer. Gårdagens meny var följande:
- Lax med rödbetstabboluleh
- Het kycklinggryta
- Morotsglass med kanel och havreflarn
Eftersom många varit nyfikna på morotsglassen så börjar jag från slutet och delger er nu receptet för denna underbara glass (som jag och maken även njutit av idag).
1 dl morotsmarmelad
Morotsmarmeladen gör man så här:
500 g morötter
1 citron
1 apelsin
3 msk riven färsk ingefära
5 dl vatten
5 dl sylsocker
3 stjärnanis
Tillvägagångssätt:
- Skala och riv morötterna grovt
- Tvätta citron och apelsin och finriv skalen samt pressa ut juicen
- Koka morötter, ingefära, vatten, citrusskal och juice i en kastrull ca 5 minuter
- Tillsätt syltsocker o stjärnanis och låt koka på svag värme utan lock i cirka 45 minuter
- Skumma väl och häll upp på rena burkar.
Förvaras i kylen.
1 vaniljstång
3 äggulor
½ dl socker
4 dl vispgrädde
½ tsk kanel
Gör så här:
- Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna
- Vispa äggulor, socker och vaniljfrön fluffigt i en skål.
- Vispa grädde i en annan skål. Vispa grädden fast.
- Blanda ner morotsmarmelad och kanel i äggvispet.
- Häll smeten t ex i en brödform (eller som jag gjorde i en tom glasförpackning) klädd med plastfolie.
- Ställ i frysen i ca 4 timmar.
- Ta fram ca 20 min innan servering och skär i skivor.
- Servera med havreflarn.
- Toppa med citronmeliss och kanelstänger (och gärna en klick extra marmelad).
- Jag bröt också bitar av mörk choklad (minst 70 % cacao) över glassen.
Ha det bäst
Ewa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar